Lubenica je izuzetno korisno letnje voće koje sadrži mnogo hranljivih materija. Ima malo kalorija i nema masti. Semenke u lubenici su takođe pune esencijalnih hranljivih materija, poput nje.
Da, ne samo da su semenke lubenice potpuno jestive, već su i prilično ukusne.
Hranljiva vrednost semenki lubenice
Prema USDA Food Data Central (US Department of Agriculture – Food Data Center) 28.35, semenke lubenice sadrže:
kalorija - 158
proteini - 8 g
masti - 13,4 g
ugljeni hidrati - 4,34 g
kalcijum - 15,3 mg
gvožđe - 2,06 mg
magnezijum - 146 mg
fosfor - 214 mg
kalijum - 184 mg
cink - 2,9 mg
Semenke lubenice su vlaknaste i mogu se pržiti, poput semena bundeve. Izuzetno su pogodne za doručak. Samo pečenje semenki lubenice nije nimalo komplikovano.
Pečenje semenki lubenice
- Zagrejte rernu na 170 stepeni.
- Oprane i osušene semenke lubenice sipajte u maslinovo ulje i posolite.
- Stavite na pleh i pecite semenke 15-20 minuta.
- Ohladite na papirnim ubrusima i uživajte u pečenim semenkama lubenice, tako što ćete ih dodati u supe, salate sa lubenicom ili ih jednostavno jesti kao laganu užinu.
Komentari