Ovo su četiri jednostavna, ali veoma korisna saveta da otkrijete koja je dinja zrela:
- Pregledajte koru
Ako na kori ima zelenih mrlja, onda dinja nije zrela.
Na dinji ne bi trebalo da ima posekotina, pukotina, uboda ili udubljenja. Bakterije i prljavština mogu ući unutra kroz rupe. A očigledna udubljenja ukazuju na to da je dinja prezrela ili da je nepravilno transportovana;
- Pritisnite dinju
Prezrela ili čak pokvarena dinja ima previše mekanu koru, a nezrela vrlo tvrdu. Kada se pritisne sa suprotne strane repa, zrelo voće je blago elastično i ne menja boju;
- Pomirišite dinju
Dinja treba da miriše na med. Mnogi takođe ulove note kruške, ananasa i vanile u njenoj aromi.
Ako uopšte ne osećate slatki miris, veoma je slab, ili dinja daje travnati miris, onda je nezrela.
Ali ako je aroma veoma jaka, to znači da je dinja prezrela.
- Izmerite dinju u ruci
Zrela i sočna dinja će biti teška. Ako birate između nekoliko koje izgledaju isto, dajte prednost onoj koja je teža. Takođe, težina je pokazatelj sadržaja šećera u voću.
Pogledajte još:
- Da li je dinja kalorična;
- Kako čuvati dinje?
Komentari