Kiseli kupus je jedno od omiljenih jela na našoj trpezi. Obično se konzumira uglavnom u zimskom periodu, jer se smatra težom hranom i kombinuje se sa svinjetinom bogatom mastima.
Recepti za kiseli kupus najčešće nemaju jasno definisanu strukturu. To je zato što se takvo jelo kuva u skladu sa preferencijama ukusa i lokalnim kulinarskim običajima naroda. Drugim rečima – u svakom delu Srbije, Hrvatske, Bosne, Bugarske, Poljske ili Nemačke, gde takođe jedu kiseli kupus sa zadovoljstvom, postoje specifične arome koje upotpunjuju ukus ovog kulinarskog klasika.
Klasični začini za kiseli kupus su biber, aleva paprika, so, origano, čubar i lovorov list.
Druge zanimljive opcije za ljubitelje eksperimenata u kuhinji su dodavanje origana u jelo ili peršuna. Nestandardni, ali ukusni predlozi mogu biti i semenke kima, pimenta ili korijandera.
Neki gurmani čak dodaju paradajz u recepte za kiseli kupus kako bi uravnotežili njegov kiseli ukus sa slatkoćom paradajza. Za ljubitelje ljutog, mladi ili beli luk u prahu posut preko kupusa je prava kulinarska simfonija.
Ako ste jednostavnijeg ukusa i ne volite jelo sa previše začina, u kiseli kupus uvek možete dodati samo so po ukusu i alevu papriku.
Na ovaj način pojednostavljujete recept koliko god je to moguće, ali u isto vreme neka kiseli kupus bude glavni fokus jela i uživajte u njemu do kraja.
Pogledajte još ukusnih predloga za:
Komentari