Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kiseli mleko?

Kako se kiseli mleko?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako se kiseli mleko?

Za kiseljenje svežeg mleka nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine ili iskustvo u kuhinji. Kiseljenje kiselog mleka kod kuće zahteva samo tačno praćenje tehnološkog procesa i, naravno, dobru higijenu.

Da biste fermentisali visokokvalitetno kiselo mleko, prvo vam je potrebna visokokvalitetna sirovina - punomasno sveže mleko. Može biti i domaće i kupljeno, kravlje, ovčje, kozje, bivolje ili čak mešano. Možete napraviti domaće kiselo mleko čak i od svežeg mleka proizvedenog UHT tehnologijom.

Takođe je važno koristiti visokokvalitetno živo kiselo mleko - starter, koje sadrži velike količine živih bakterija Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Zbog toga se tokom fermentacije koristi samo gornji sloj prethodno neotvorenog kiselog melak iz kojeg nije uzimano niti ga je neko jeo.

Tehnološki proces fermentacije se odvija na sledeći način. Prvo se sveže mleko zagreje do ključanja, skine sa šporeta i ostavi 10-15 minuta ispod poklopca, nakon čega se poklopac skida i ostavi da se ohladi na 44-45 stepeni (može i u vodi). Temperatura se meri čistim termometrom za kuvanje, a ne uranjanjem prsta, kako se ne bi kontaminirala sirovina.

Posle toga se u ohlađeno mleko dodaje starter, čija količina treba da bude u granicama od 1-5 odsto od svežeg mleka. U 1 litar svežeg mleka treba dodati 40-50 g kiselog mleka (2-3 kašike).

Pre dodavanja, starter treba umutiti u posebnoj posudi sa malo svežeg mleka, pa dodati u preostalo sveže mleko. Prokuvano sveže mleko se dobro izmeša i sipa u čiste i suve tegle koje se zatvaraju.

Moraju ostati 3-4 sata na toplom mestu, kako bi došlo do fermentacije mlečne kiseline i da bi mleko imalo gustu konzistenciju. Sledećeg dana kiselo mleko je spremno za konzumaciju.

Pogledajte i kako da napravite svoje:

- domaće kiselo mleko u pekari;

- domaće bivolje kiselo mleko;

- domaće ovčije kiselo mleko;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji