Majonez je
izuzetno popularan proizvod u celom svetu. Na tržištu postoje različiti brendovi majoneza.Ali izazov za sve proizvođače je isti: da budu u stanju da precizno predvide i kontrolišu kvalitet proizvoda. Dakle - šta je "kvalitet" kada je majonez u pitanju?
Kada se testiraju različite vrste majoneza, postoji nekoliko kriterijuma koje mora da ispuni da bi bio dobrog kvaliteta: mora biti gladak i kremast da bi bio uključen kao proizvod u različite recepte sa majonezom.
Najbolji majonez za mazanje na hamburger ili hogi /sendvič/ treba da ima lep i blag ukus i kremastu, skoro vazdušastu teksturu.
Kvalitetni majonez pogodan za salate treba da ima oštar ukus koji će svakako dodati ličnost vašem receptu, bilo da je u pitanju salata od jaja i karija, salata od krompira sa majonezom ili hrskava salata sa piletinom i majonezom.
Majonez je emulzioni sos. Obično je oko 50% masti i 1% (do 7%) sadržaja jaja.
Da biste prepoznali kvalitetan majonez, pogledajte sastojke u njemu – moraju biti prirodnog porekla, moraju imati nizak nivo kiselosti, stabilnu emulziju i veliku gustinu.
Prisustvo veštačkih konzervansa u pojedinačnim markama majoneza nije dozvoljeno.
Ako već imate dobar majonez, možete pripremiti ukusni namaz sa majonezom ili krompir sa majonezom koji se topi u ustima.
Pogledajte i kako da napravite:
- pravi domaći majonez;
- ruska salata sa majonezom;
- ili salata sa majonezom.
Komentari