Bonapeti.rs»Saveti»Odakle dolazi boja lososa?

Odakle dolazi boja lososa?

MariaMaria
Početnik
121
Odakle dolazi boja lososa?

Losos ima karakterističnu narandžastu, ružičastu ili crvenu boju, zahvaljujući hranljivim materijama koje apsorbuje: karotenoidima. Ovi moćni biljni pigmenti imaju moć da boje meso.

Kada je losos sveže ulovljen, meso je svetlo crveno ili ružičasto. Proces skladištenja, kuvanja i konzerviranja smanjuje zasićenost boje.

Stepen boje zavisi najviše od toga da li je losos divlji ili uzgajan.

Karakteristična boja divljeg lososa je zbog hrane koju guta, poput flaminga. Ikra lososa je takođe ružičasta do crvenkasto-narandžasta.

U zavisnosti od svog staništa, svaka vrsta lososa jede različitu proporciju škampa i krila - rakova bogatih karotenoidima, što određuje različit stepen obojenosti.

Nakon izleganja, ružičasti losos odlazi direktno u more, dok crveni losos provodi više od godinu dana u slatkoj vodi. Crvenom lososu treba slatkovodno jezero u kojem će rasti.

Najveće staze ružičastog lososa na svetu nalaze se na jugoistočnoj Aljasci, gde je klima blaga, kombinovana sa obilnim padavinama i prisustvom hiljada kratkih potoka koji teku direktno u okean.

Uzgajani losos nema pristup ovoj vrsti hrane i prirodno je bele ili sive boje.

Za ishranu ribe, farmeri često koriste pelete od soje i kukuruza u kombinaciji sa ribljim brašnom napravljenim od manjih vrsta kao što je skuša.

U nastojanju da obezbede najbolju moguću hranu koja blisko odgovara hrani divljeg lososa i da ispune očekivanja potrošača, farmeri dodaju male količine astaksantina (karotenoid sličan karotenu) u hranu za lososa, što poboljšava kvalitet ribe i rezultate u karakterističnoj ružičastoj boji fileta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji