Bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši čubar?

Kako se suši čubar?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Kako se suši čubar?

Za mnoge domaćice, kuvanje je nezamislivo ako nemaju pri ruci sušeni čubar. Čubar je prisutan kao glavni začin u brojnim balkanskim jelima kao što su sarme, ćuftice u rerni ili zapečena jela, supe, testenine itd.

Naravno, u bilo kom supermarketu možete kupiti gotov sušeni čubar, ali nema ništa komplikovano da sami osušite ovaj aromatični začin. Sve što vam treba je nekoliko korena čubra i strpljenje.

Savršeni sušeni čubar se pravi pre svega od svežeg i dobro sazrelog čubra, koji se mora izvući iz zemlje zajedno sa korenom. Trebalo bi da nađete odgovarajuće mesto za sušenje, jer ne treba da se suši na direktnom suncu.

Najbolje je da se cela biljka osuši. To se radi tako što se koren veže konopcem i čubar okači na suvo i provetreno mesto. Odozgo je dobro prekriti ga novinama da se ne zapraši.

Čubar je gotov kada jedan njen list lako sameljete u prah. Ostaje samo da uklonite preostale latice i cvetove sa biljke, a zatim ih odložite u odgovarajuću posudu.

Čubar možete sušiti i na novinama. Grane biljke ređaju se na novine ili papir i postavljaju na ormare, kuhinjske ormariće itd. Odozgo se prekrivaju novinama i kada su gotove ponovo se mrve i čuvaju u odgovarajućoj posudi.

Osušeni čubar koji se pravilno skladišti - u hermetički zatvorenim staklenim posudama - zadržava svoju aromu najmanje 2 godine. To će vašoj musaki dati zaista jedinstven ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji