Bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo i kako se peče rakija?

Koliko dugo i kako se peče rakija?

MarianeMariane
Džedaj
15620
Koliko dugo i kako se peče rakija?

Pečenje rakije kod nas je rasprostranjena praksa, ali to ne znači automatski da svi znaju da prave kvalitetnu domaću rakiju. U stvari, mnogi od samoukih majstora su daleko od pravilnog pečenja rakije, usled čega ona može biti slaba, neprijatnog mirisa i čak opasna po zdravlje.

Kako se tačno peče rakija? Rakija se peče od tzv komine – mešavine fermentisanog voća. Komina treba da se kuva odmah po završetku alkoholne fermentacije, a ne 2-3 nedelje posle, što je popularna praksa.

Pečenje, kuvanje ili bolje rečeno destilacija rakije se odvija u običnim aparatima za rakiju, koji se sastoje od kazana, poklopca, lule i spirale, po mogućnosti od bakra. Destilacija rakije može biti jednostruka ili dvostruka. U slučaju jednostruke destilacije, pečenje rakije je jednokratno, dobijeni proizvod je količinski u većem iznosu, ali je lošijeg kvaliteta.

Jedna od najvažnijih aktivnosti kod pečenja rakije je punjenje kazana. Puni se kašom, ne više od 80 odsto zapremine. Ako je kaša previše gusta, dobro je razblažiti je vodom kako ne bi zagorela, jer upravo to stvara i neprijatan miris rakije.

Nakon punjenja kazana i zaptivanja spojeva između njega, poklopca, cevi i spirale, on se loži i održava se dosta jaka vatra sve dok rakija ne poteče. Nakon toga vatra mora da postane tiha, obavezno stalna, tako da rakija teče u stalnom tankom mlazu bez prekida i trzaja.

Vreme za pečenje rakije je različito i zavisi kako od samog kazana, tako i od količine komina kojom se puni. Proces pečenja se završava kada jačina tekuće rakije padne na oko i ispod 35 stepeni alkohola. Ovo se utvrđuje objektivno – uz pomoć aparata za merenje sadržaja alkohola ili subjektivno – degustacijom i mirisom.

Pročitajte i zašto je rakija gorka, koliko se šećera stavlja u rakiju ili kako se rakija aerizuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni