Bonapeti.rs»Saveti»Na šta treba da pazimo kada kupujemo kestenje?

Na šta treba da pazimo kada kupujemo kestenje?

Na šta treba da pazimo kada kupujemo kestenje?

Kestenje su tradicionalna jesenja hrana omiljena zbog svog jedinstvenog ukusa i hranljive vrednosti.

Bogati su vitaminima, mineralima i vlaknima, što ih čini odličnim dodatkom svakom obroku ili kao samostalnu poslasticu. Međutim, kupovina kvalitetnog kestenja zahteva pažnju na detalje kako bi se izbegli stari, neprikladni ili kesteni puni buđi.

Na šta treba da pazimo kada kupujemo kestenje?

Kora kestena

Jedna od prvih stvari na koju treba obratiti pažnju pri kupovini kestena je stanje njihove kože. Koža svežih kestena treba da bude sjajna i glatka. Ako kesten ima naboranu, suvu ili ispucalu kožu, to je znak da je predugo stajao i da je možda izgubio vlagu. Takvi kesteni će verovatno biti tvrdi i suvi iznutra i neće biti ukusni.

Težina i tvrdoća

Kvalitetni kesten treba da bude težak za svoju veličinu i čvrst na dodir. Lakši kesteni su često šuplji i izgubili su vlagu, što ukazuje na stari proizvod. Da biste proverili da li je kesten dobar, možete ga lagano stisnuti – trebalo bi da bude čvrst i da ne podleže pritisku. Ako se oseća mekan ili opušten kada se pritisne, to znači da je unutrašnjost možda trula ili plesniva.

Zvuk prilikom protresanja

Koristan trik da proverite svežinu kestena je da ih protresete. Ako kesten zvoni kada ga protresete, to znači da se orah odvojio od ljuske i verovatno je suv ili truo. Sveži kesteni ne bi trebalo da ispuštaju nikakav zvuk jer plod treba da dobro pristaje u ljusku.

Spoljna oštećenja i buđ

Kada pregledate kestenje, potražite vidljive fleke, fleke ili tragove buđi na koži. Buđavi ili oštećeni kesteni nisu jestivi i mogu pokvariti ceo ukus jela. Ako primetite crne ili zelenkaste fleke na koži, najbolje je izbegavati ove kestene.

Sezona i poreklo kestena

Kesteni su najbolji u jesen, pa je važno kupiti sveži kesten tokom njegove sezone. Van sezone postoji rizik od kupovine starih ili nepropisno uskladištenih kestena. Takođe, proverite poreklo kestena – oni iz lokalne proizvodnje ili poznatih krajeva obično su svežiji i kvalitetniji.

Takođe pogledajte zašto treba da jedete više kestenja, saveti Petra Dimkova o kestenju i kako preraditi kestenje za kuvanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni