Jedan od najvažnijih sastojaka koji daju ukus baklavi je sirup.
Morate pravilno da podesite odnos vode i šećera. Takođe bi trebalo da iscedite nekoliko kapi limuna u sirup za baklavu dok ključa da biste izbegli zamornu slatkoću i moguđnost da se sirup kristališe.
Da bi baklava bila ukusna, sirup se mora na vreme preliti.
Nakon što baklava izađe iz rerne, sačekajte malo i prelijte baklavu vrelim sirupom. Ako je baklava hladna, neće upijati sirup.
Ako je sirupa prelivenog preko baklave previše, baklava će se raspasti i postati gnjecava.
Ako je šerbeta malo, ne dodaju se nikakvi sastojci, jer ako dodate kasnije napravljen sirup, u baklavi će se formirati šećer. Zbog toga je potrebno unapred prilagoditi količinu šećera i vode.
I na kraju, ali ne i najmanje važno, NE pokrivajte baklavu nakon što ste je prelili sirupom. Na taj način ćete izbeći dodatno kuvanje baklave, kapi vode će poteći unutra od pare i tako će se raspasti ili postati mekana baklava, a mi ne želimo da dođe do ovog efekta.
Zato se držimo pravila: topla baklava – topli sirup – to je istina!
Pogledajte takođe kako da napravite klasičnu božićnu baklavu i ovu neodoljivu Saraliju.
Komentari