Svakome od nas se desilo da ode u goste i da nas tamo domaćica posluži parčetom ukusnog Zebra kolača. Kolač ko kolač, a toliko lep i efektan, da smo se pitali kako se tačno pravi Zebra kolač i da li je težak za pripremu.
Ustvari, Zebra kolač se pravi relativno lako, pošto je najvažnije da naučite pravilno da rasporedite testo za kolač, da biste dobili veličanstven efekat – šare zebre, odakle dolazi i njegovo ime.
Za pripremu Zebra kolača na prvom mestu treba da napravite standardnu smesu za kolač. Mi vam predlažemo da koristite 4 jaja, 1 šolju šećera, 1 šolju svežeg mleka, 1 šolju ulja, 2 šolje brašna, 1 kesicu praška za pecivo, 1 kesicu vanile i malo kakaa u prahu.
Nakon što pomešate sastojke bez kakaa i mešate dok ne dobijete homogenu smesu, dobijeno testo podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte kakao i ponovo promešajte tako da dobijete kakao smesu.
I dolazi najvažniji deo pripreme Zebra kolača – slaganje slojeva. To se radi na sledeći način: uzimate po jednu kašiku bele smese i stavljate je u centar kalupa za pečenje. Zatim uzimate 1 kašiku braon smese i stavljate je odozgo, u centar prve.
Proces traje dok ne potrošite smesu, a postepeno se dobija zebra šara. Nakon toga, kolač stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo, proveravamo čačkalicom, kad je gotov treba da bude suva.
Obavezno probajte i naše druge recepte za Zebra kolač ili ovaj ukusni mermerni kolač.
Naučite takođe i zašto je ponekad kolač gnjecav ili kako se peče kolač u domaćim uslovima.
Komentari