Svi znamo da se na Uskrs tradicionalno jede jagnjetina. Da li smo se ikada zapitali zašto baš jagnjetina, a ne neka druga vrsta mesa? Ako ste se pitali zašto je to tako, ovaj savet će vam biti od koristi.
Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje zašto se na Uskrs jede jagnjetina. Postoje teorije da se konzumacija jagnjećeg mesa na ovaj praznik vezuje za jevrejsku Pashu i Stari zavet.
Praznikom Pashe proslavljeno je oslobođenje jevrejskog naroda iz ropstva u Egiptu. U prevodu, sama reč „Pesah” znači „pranje” vrata onih jevrejskih domova koji su bili obeleženi jagnjećom krvlju;
Biblija kaže da je Gospod zapovedio tadašnjem egipatskom faraonu, uz pomoć proroka Mojsija, da vrati slobodu Jevrejima i dozvoli im da odu u Obećanu zemlju. Međutim, egipatski faraon nije izvršio ovu naredbu.
Tada je Gospod poslao 10 veoma strašnih kazni egipatskom narodu, od kojih je najstrašnija bila da je Anđeo smrti obilazio ceo Egipat, a njegov cilj je bio da ubije svakog prvorođenog sina svake egipatske porodice, uključujući i prvorođenog sina egipatskog faraona.
Bog je zapovedio svakoj jevrejskoj porodici da zakolje jagnje i obeleži svoj dom njegovom krvlju. Na taj način je Anđeo smrti prošao pored domova čija su vrata bila obeležena krvlju.
Novi zavet beleži da je Isus Hrist ušao u Jerusalim za vreme praznika Pashe, tada je počela Strasna nedelja. Uskrs je krajem ove nedelje.
Postoji još jedna legenda prema kojoj jagnje simbolizuje Uskrs u srednjoj i istočnoj Evropi. Prema ovoj legendi, jagnje je simbol Hrista i simbolizuje njegovu smrt, jer je zaklano tačno na dan vaskrsenja.
Veoma je teško utvrditi šta je pravi razlog konzumiranja jagnjetine na Uskrs. Ali jagnjetina je obavezan dodatak uskršnjoj trpezi, bez obzira koji je tačan razlog.
Pečeni jagnjeći but poslužen sa prolećnom zelenom salatom je prava gozba.
Komentari