Bonapeti.rs»Saveti»Da li je kora od patlidžana korisna?

Da li je kora od patlidžana korisna?

Da li je kora od patlidžana korisna?

Patlidžan je široko rasprostranjeno povrće koje često pronalazi svoje mesto u kuhinji u različitim oblicima – pečenom, prženom, grilovanom ili u đuveču.

Jedna od često diskutovanih tema oko njega je da li je njegova kora zdrava ili je bolje oljuštiti je. Dok neki ljudi smatraju da je gorka ili žilava, drugi uživaju u njenoj konzumaciji.

Ali šta zapravo sadrži kora patlidžana i kako utiče na zdravlje?

Bogata je antioksidansima

Kora patlidžana je izuzetno bogata antioksidansima, posebno nasuninom – moćnim antocijaninom, koji joj daje karakterističnu ljubičastu boju. Nasunin ne samo da štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, već i podržava zdravlje mozga štiteći lipide u ćelijskim membranama. Ovo je neophodno za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Izvor dijetetskih vlakana

Jedna od glavnih koristi od kore patlidžana je njen visok sadržaj dijetetskih vlakana. Pomaže varenju stimulišući peristaltiku creva i sprečavajući zatvor. Vlakna takođe stvaraju osećaj sitosti, što može biti korisno za ljude koji žele da kontrolišu svoju težinu.

Vitamini i minerali

Kora patlidžana sadrži vitamine kao što su vitamin C i vitamin K, kao i minerale kao što su kalijum i magnezijum. Vitamin C je jak antioksidans koji jača imuni sistem, dok vitamin K podržava zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Kalijum, zauzvrat, reguliše pritisak i održava ravnotežu tečnosti u telu.

Potencijalni nedostaci kore patlidžana

Uprkos brojnim koristima, postoje neki ljudi koji mogu osetiti nelagodnost nakon konzumiranja kore patlidžana. Sadrži jedinjenje solanin, koje u velikim količinama može izazvati stomačne tegobe ili alergijske reakcije kod osetljivih osoba. U takvim slučajevima, preporučljivo je oljuštiti patlidžan pre konzumiranja.

Kako ga bezbedno jesti

Da biste smanjili mogućnost gorčine ili neželjenih reakcija, preporučljivo je dobro oprati patlidžan i skuvati ga. Kuvanje razgrađuje deo solanina i omekšava koru, što je čini lakšom za varenje.

Pogledajte takođe kako sprečiti patlidžan da apsorbuje previše masnoće, kao i finese kod prženja patlidžana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni