Pasulj je jedan od najpopularnijih sastojaka u tradicionalnoj kuhinji, poznat po visokom sadržaju proteina i vlakana.
Mnoga jela zahtevaju da pasulj ne samo bude ukusan, već i da ima pravu teksturu.
Postoje razne tehnike za zgušnjavanje pasulja koje mogu pomoći u postizanju savršenog rezultata.
Evo nekoliko metoda koje će učiniti vaše jelo gušćim i gušćim, a istovremeno očuvati njegov jedinstveni ukus i aromu:
Korišćenje pirea od pasulja
Jedan od najlakših i najefikasnijih načina za zgušnjavanje pasulja jeste da ga pretvorite u pire. Da biste to uradili, kuvajte pasulj dok se potpuno ne skuva, a zatim ga izgnječite blenderom ili viljuškom. Ovo će stvoriti gustu teksturu koja će jelu dodati gustinu. Možete pomešati deo pasulja sa tečnošću u kojoj se kuvao da biste postigli željenu konzistenciju. Dodavanje malo maslinovog ulja ili maslaca može poboljšati glatkoću pirea.
Korišćenje brašna ili skroba
Ako želite da zgusnete pasulj brže i efikasnije, možete koristiti malu količinu brašna ili krompirovog skroba. Pomešajte nekoliko kašika izabranog zgušnjivača sa malo hladne vode i dodajte jelu kada je skoro gotovo. Zagrejte jelo još nekoliko minuta dok se ne zgusne do željene konzistencije. Važno je ne preterivati, jer će to uništiti prirodni ukus pasulja.
Tečnost i sporo kuvanje
Jedan od glavnih faktora za dobro zgušnjavanje pasulja je način na koji ga kuvate. Prilikom kuvanja pasulja, važno je da na početku ne dodajete previše tečnosti. Počnite sa malom količinom vode ili bujona i dodajte je postepeno, dozvoljavajući pasulju da upije tečnost. Sporo kuvanje na niskoj temperaturi omogućiće pasulju da se prirodno zgusne i zadrži svoju teksturu.
Dodavanje povrća za zgušnjavanje
Drugi način da se jelo od pasulja zgusne jeste da se doda seckano povrće, koje će apsorbovati višak tečnosti i dodati gustinu. Šargarepa, luk i celer su odličan izbor jer takođe dodaju ukus jelu. Isecite ih na male kockice i dodajte ih pasulju, kuvajući ih dok se potpuno ne skuvaju.
Korišćenje bujona od pasulja
Neki ljudi više vole da koriste tečnost u kojoj se pasulj kuvao da bi ga zgusnuli. Ona sadrži skrob i druga jedinjenja koja mogu pomoći u postizanju željene teksture. Jednostavno dodajte malo bujona u jelo dok se kuva, stalno mešajući da biste postigli gušću konzistenciju.
Takođe ćete dobiti prirodno gust pasulj ako kuvate pasulj u zemljanom loncu. Pogledajte još i zašto je važno potopiti pasulj i saznajte koliko dugo se kuva pasulj u ekspres loncu.
Komentari