Breskve su sočno voće, za koje se veruje da se gaji u Kini već 8.000 godina.
Imaju koru prekrivenu mahovinom i košticu koja sadrži jestivo seme. Ovo voće je hranljivo i može ponuditi brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšano varenje, glatkiju kožu i ublažavanje alergija.
Kajsije su takođe koštunjavo voće. Okrugle i žute, izgledaju kao manja verzija breskvi, ali dele kiselost plavih šljiva. Kajsije su izuzetno hranljive i imaju mnoge zdravstvene koristi.
Nektarine su ukusno i slatko letnje voće. Vrsta su breskve, ali imaju glatku, sjajnu koru umesto mahovinaste. Nektarine imaju širok spektar vitamina i minerala, što ih čini veoma korisnim.
Nutritivna vrednost u breskvama
Jedna srednja breskva (150 g) sadrži:
- Kalorije: 58
- Proteini: 1 g
- Masti: manje od 1 g
- Ugljeni hidrati: 14 g
- Vlakna: 4 g
- Vitamin C: 17% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin A: 10% preporučenog dnevnog unosa
- Kalijum: 8% preporučenog dnevnog unosa
- Količine nekoliko drugih vitamina i minerala
Nutritivna vrednost u kajsijama
Četiri kajsije (140 grama) sadrže:
- Kalorije: 68
- Proteini: 2 g
- Masti: manje od 1 g
- Ugljeni hidrati: 16 g
- Vlakna: 3 g
- Vitamin C: 16% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin A: 16% preporučenog dnevnog unosa i više
Nutritivna vrednost nektarine
Jedna srednja nektarina (142 grama) sadrži:
- Kalorije: 63
- Proteini: 1,5 g
- Masti: manje od 1 g
- Ugljeni hidrati: 15 g
- Vlakna: 2,5 g
- Vitamin C: 9% preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin B3: 10% preporučenog dnevnog unosa
- Bakar: 13% preporučenog dnevnog unosa i više.
A posle ovih korisnih informacija, vreme je za nešto aromatično i ukusno:
- slatkiši sa breskvama;
- slatkiši sa nektarinama;
- slatkiši sa kajsijama.
Komentari