Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Kako se sagorevaju kalorije

Kako se sagorevaju kalorije

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Tako se sagorevaju kalorije

Kada čujete reč metabolizam bolje je da se razmislite o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo. Kalorija jedinica za merenje energije ljudskog tela. Hrana koju jedemo nam nabavlja kalorije putem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Kako se sagorevaju kalorije?

Mi koristimo kalorije za svaku funkciju tela. Disanja, otkucaje srca i funkcije bubrega, svima njima su potrebne kalorije. Svaki organ tela je sastavljen od miliona ćelija, svaka od ovih ćelija koristi energiju za snagu koju ulaže u svoje pravilno funkcionisanje. Evo kako se sagorevaju kalorije.

Vežbe

Drugi način na koji naše telo troši energiju je putem vežbanja. Na primer, za hodanje pola kilometra pešice se troši mnogo kalorija. Svaka fizička aktivnost koristi različit broj kalorija. Eto zašto profesionalni sportisti poput biciklista, treba da unose ogromne količine hrane.

Osnovni metabolički nivo

Vaš osnovni metabolički nivo predstavlja količinu kalorija koje su potrebne telu kako bi vršilo svoje funkcije bez bilo kakvih drugih sporednih opterećenja. To je ovaj broj koji određuje vašu težinu, da li ćete skidati kilograme, da li ćete dodavati kilograme ili ćete održavati konstantnu težinu. Na primer, ako je za vas to broj 1400 kalorija, onda da biste održavali konstantu težinu ne bi trebalo da jedete više od ovoliko kalorija dnevno. Ako želite da povećate svoju težinu, dodajte po otprilike 250 - 500 kalorija na dan i tako ćete za sedam dana dobiti otprilike pola kilograma. Pri želji za skidanjem kilograme isti broj kalorija vam se oduzima, a rezultat dolazi malo sporije nego kod gojenja.

Kako da ustanovimo koliko kalorija sagorevamo

Merenje na vagi

Ukoliko želimo da skinemo kilograma veoma je važno da uključimo i fizičku aktivnost. Na sledećem spisku je pokazan mali deo fizičkih vežbi i fizičke aktivnosti koje bi nam pomogle kod skidanja kilograma, i to koliko se kalorija sagoreva prilikom treninga od sat vremena osobe od 60 kilograma:

- Aerobik - 330

- Vožnja bicikla - 220

- Kuglanje - 165

- Vožnja - 110

- Ishrana - 80

- Baštovanstvo - 275

- Hodanje - 250

- Turizam - 330

- Jahanje konja - 220

- Kućni posao - 135

- Trčanje - 385

- Plivanje - 330

- Tenis - 385

- Gledanje televizije - 55

Razlika u metabolizmu

Svaki čovek je stvoren na drugačiji način, tako što se razlikuju i mitabolizmi ljudi. Dok su težina, rast, pol, godine i genetika jedan mali deo pazle nazvan metabolizam, kompozicija tela je jedan veliki deo njega. Osoba sa mišićnom masom većom od mase masti ima veći bazalni metabolički nivo, nego osoba koja ima više masti nego mišića. To je tako zbog činjenice da mišićno vlakno sagoreva više energije za kraće vreme, nego masno tkivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest