Orasi su ukusna poslastica, koja se često jede pečena. Međutim, da biste to uradili, morate biti u stanju da uklonite ljuske oraha, i to bez dosadnih malih komadića koji žele da polome zub.
Dakle, hajde da vidimo kako se ljušte orasi?
Prvi korak je da oljuštite orah od zelene spoljašnje ljuske (koristite gumene rukavice, jer jod u omotaču trajno ostavlja mrlje na koži.
Zatim stavite oljušteni orah u posebnu posudu. Sipajte oljuštene orahe na radnu površinu u visokoj gomili. Pređite čistom žičanom četkom preko svakog oraha da biste uklonili ostatke spoljašnje ljuske.
Postavite oljuštene orahe u redove na komad kartona. Ostavite malo prostora između svakog oraha, kao i prostor oko spoljašnje strane komada kartona kako biste mogli da pričvrstite mrežicu.
Premestite kartonsku kutiju sa očišćenim orasima na njoj na sunčano mesto. Ostavite orahe da se suše tri do četiri dana.
Stavite sušene orahe u kofu. Bacite kartonsku kutiju. Čuvajte orahe na hladnom i suvom mestu pet do šest nedelja pre upotrebe.
Nakon ovog vremena razbijte ljuske oraha čekićem ili krckom za orahe da biste proverili teksturu oraha. Uverite se da je orah hrskav, a ne gumen.
Čuvajte orahe u plastičnim posudama ili kesama za skladištenje.
Pogledajte takođe:
- Šta sadrže orasi;
- Zašto je dobro potopiti orahe pre konzumiranja.
Komentari