Teško da možete da se setite tradicionalnijeg jela za svaku priliku od pite. Ona prisustvuje na trpezi svakog doma i svaka respektabilna domaćica u fioci krije jedan ili dva recepta za pitu.
To je pecivo, koje se sastoji od uvijenih ili poređanih na slojeve listova razvijenog testa ili gotovih kora za pitu i nadeva. Tradicionalno, nadev se sastoji od sira ili vurde (sitnog sira), sa ili bez dodavanja jaja i mleka, ali ima na desetine varijanti za pripremanje aromatičnih pita sa povrćem, bundevom, kiselim kupusom i različitim voćem.
Nezavisno od toga sa kakvim ćete nadevom pripremiti pitu, njeno pečenje povinjava se istim pravilima. Proces se ostvaruje u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C sa ventilatorom, ili na 200°C bez ventilatora.
Pčenje pite traje oko 30-40 minuta, a bilo bi dobro da tokom procesa pečenja nekoliko puta okrenete tepsiju, da bi se pita ravnomerno ispekla.
Komentari