Blanširanje pirinča obično se vrši u industrijskim uslovima još pre odvajanja mekinja od zrna. To se radi da bi vitamini iz spoljašnjeg sloja prešli u zrna, koja se nakon toga poliraju.
Ova obrada dozvoljava blanširanom belom pirinču da u velikoj meri sačuva kvalitet zdravih hranljivih sastojaka, pa čak i da se približi smeđem pirinču.
Blanširanje pirinča možete obaviti i u domaćim uslovima. U tu svrhu treba da navavite veliki lonac, u kome će provreti voda. Kada provri, dodaju se zrna pirinča i kuvaju 3-5 minuta.
Ne treba preterivati sa kuvanjem, jer pirinač počinje da se raskuvava. Posle toga zrna pirinča obavezno isperite u hladnoj vodi, da biste zaustavili kuvanje.
Blanširani pirinač možete rasporediti u kese, koje ćete čuvati u zamrzivaču. Prilikom upotrebe nije potrebno da čekate da se pirinač razmrzne, već ga direktno možete spustiti u vrelu vodu ili u tiganj sa masnoćom, kako biste pripremili omiljeni rižoto sa povrćem ili pirinač sa paradajzom.
Komentari