Koliko dugo se kuvaju špargle?

Koliko dugo se kuvaju špargle?

Malo njih zna, da je špargla, na koju se danas gleda kao na egzotični specijalitet, odgajana u velikim količinama u Bugarskoj.

Zapravo do 1944 godine Bugarska je bila jedan od najvećih proizvođača špargle u Evropi, ali posle kraja II svetskog rata ovo nešno povrće je proglašeno buržoaskim i njegova proizvodnja je zabranjena od strane komunističkih vlasti.

Danas je špargla ponovo na ceni zbog njenog ukusa. Osim toga špargla se priprema veoma lako i ne traži dugu termičku obradu.

Preporučuje se da se špargla pripremi blanširanjem, dinstanjem na maslacu ili kuvanjem na pari. Očišćena i oljuštena špargla se blanšira u vreloj posoljenoj vodi ne duže od 3-4 minuta, nakon čega je treba staviti u hladnu vodu, da bi se zaustavio proces kuvanja.

Po pravilu vreme pripremanja špargli zavisi od njihove veličine, tanjim strukovima treba samo 2-4 minuta u tiganju, a deblji će biti gotovi za 4-5 minuta.

To važi i za kuvanje u vodi ili pripremu na pari - 2-3 minuta za tanje strukove i ne više od 5 za deblje.

Na našem sajtu naći ćete jednostavne, proverene i neverovatno ukusne recepte za pripremu špargli, kojim ćete zadiviti svoje goste.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji