bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo se kuvaju špargle?

Koliko dugo se kuvaju špargle?

MarianeMariane
Džedaj
1159544
Koliko dugo se kuvaju špargle?

Malo njih zna, da je špargla, na koju se danas gleda kao na egzotični specijalitet, odgajana u velikim količinama u Bugarskoj.

Zapravo do 1944 godine Bugarska je bila jedan od najvećih proizvođača špargle u Evropi, ali posle kraja II svetskog rata ovo nešno povrće je proglašeno buržoaskim i njegova proizvodnja je zabranjena od strane komunističkih vlasti.

Danas je špargla ponovo na ceni zbog njenog ukusa. Osim toga špargla se priprema veoma lako i ne traži dugu termičku obradu.

Preporučuje se da se špargla pripremi blanširanjem, dinstanjem na maslacu ili kuvanjem na pari. Očišćena i oljuštena špargla se blanšira u vreloj posoljenoj vodi ne duže od 3-4 minuta, nakon čega je treba staviti u hladnu vodu, da bi se zaustavio proces kuvanja.

Po pravilu vreme pripremanja špargli zavisi od njihove veličine, tanjim strukovima treba samo 2-4 minuta u tiganju, a deblji će biti gotovi za 4-5 minuta.

To važi i za kuvanje u vodi ili pripremu na pari - 2-3 minuta za tanje strukove i ne više od 5 za deblje.

Na našem sajtu naći ćete jednostavne, proverene i neverovatno ukusne recepte za pripremu špargli, kojim ćete zadiviti svoje goste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji