bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo se kuva pirinač?

Koliko dugo se kuva pirinač?

Koliko dugo se kuva pirinač?

Rekli smo više puta, da je pripremanje pirinča prava umetnost, koja zahteva iskustvo i znanje. Nepravilno kuvanje ili prženje pirinča može da bude razlog da porodici i prijateljima servirate lepljivu bezobličnu masu, koja neće napraviti dobar utisak.

Kada pripremate pirinač, važno je da poštujete vreme, da pirinač ne bi bio prekuvan ili suviše gnjecav. Vreme za kuvanje pirinča u običnoj šerpi ili u drugoj otvorenoj posudi obično se kreće između 25-30 minuta, u zavisnosti od sorte.

Ako ste odlučili da kuvate pirinač na pari, treba da imate u vidu da je vreme za njegovo kuvanje gotovo isto, kao i kod tradicionalnog načina - 20.30 minuta.

Osim tradicionalnog načina kuvanja pirinča postoji i lakši način za njegovu pripremu, a razlika između dve tehnike kuvanja je u tome, što kod drugog se pirinač kuva kratko vreme, a zatim se ostavlja da primi tečnost i da nabubri.

Kako se ro radi? Najpre se pirinač pažljivo opere, dok ne ostane samo bistra voda. Nakon toka se nalije voda u odnosu 1:2 (1 deo pirinča, 2 dela vode) i stavi se da provri na jakoj vatri.

Posudu sa pirinčem poklopite dobro, kuvajte 5 minuta bez mešanja, nakon čega se smanjuje temperatura ringle i kuva još 2-3 minuta na srednjoj temperaturi i još 2 minuta na slaboj. Nakon toga ringla se isključi, a jelo ostaje na njoj bez pomeranja poklopca. Posle 10 minuta u šerpi, pirinač je gotov za konzumiranj.

Takozvani dinstani pirinač je veoma dobar za prilog jelima od mesa, a može da se koristi i za pripremu prženog pirinča na_kineski_način i drugih jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji