Postoji više od sto vrsta jestivih gljiva. Svaka od njih ima unikatan ukus i aromu, koji daju jelima, supama, paprikašima i salatama prijatan i istančan ukus. One su bogate proteinima, koji su količinski zastupljeniji nego u mesu.
Osim toga u njima ima vlakana, ugljenih hidrata, aminokiselina, masnih kiselina, eteričnih ulja, kao i beta-glukana, koji su prema naučnicima veoma važni za imuni sistem.
Pečurke ne iziskuju dugu i složenu kulinarsku obradu. Pripremanje pečuraka, pečenih u rerni može da savlada i kuvar-početnik, koji nema nikakvo praktično iskustvo u kuhinji.
Vreme za pečenje pečuraka varira između 20-35 minuta, u zavisnosti od snjihove veličine, kao i od toga koliko su vlage primili pre samog procesa pečenja. Pečurke se peku u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne dobiju braon boju.
Lako ćete naći na desetine recepata sa pečurkama. I dok je za mnoge kuvare čak i pripremanje dinstanih pečuraka na pastirski način može da bude veliki izazov, iskusniji će bez bez problema pripremiti lososa sa pečurkama u rerni ili bukovaču u sosu od pavlake.
Komentari