Pravilna ishrana je osnova dobrog zdravlja i dugovečnosti. Jedna od osnovnih namirnica, koja obavezno prisustvuje na svačijoj trpezi je meso, najčešće svinjetina. Svinjetina je bogat izvor belančevina sa vielikom hranljivom vrednošću, mineralima i mikroelementima, među kojima su gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum i vitamini PP, B1, B2.
U poređenju sa ostalim vrstama mesa, svinjetina ima najviše vitamina B1, koji je od životne važnosti za pravilan metabolizam ugljenih hidrata i normalno funkcionisanje nervog sistema. Uprkos tome, svinjetinu treba pažljivo konzumirati, jer pripada grupi crvenih mesa i sadrži velike količine masti.
Ono što zanima ljude koji se aktivno bave sportom, kao i one, koji primenjuju proteinsku dijetu je koliko proteina sadrži svinjetina. Količina proteina u svinjetini varira u zavisnosti od toga sa kog je dela životinje meso uzeto. Svinjetina od buta sadrži oko 18.8 g proteina na 100 g mesa, dok je kod filea iz rebara količina proteina oko 22 g u 100 g mesa.
Najviše proteina sadrže svinjski file i svinjski kare, u kojima je količina proteina oko 25 g na 100 grama mesa.
Komentari