Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koliko proteina sadrži jedno jajeNutritivne činjenice
Jedno veliko jaje bez ljuske sadrži 6 grama proteina. Od ovog proteina 3 g se nalazi u žumancu jajeta i tri grama u belancu....
02. feb.
Koliko proteina treba da jedete dnevno?Međutim, postoje veoma različita mišljenja o tome koliko proteina treba da jedete dnevno. Većina zvaničnih organizacija za ishranu preporučuje prilično skroman unos proteina....
27. januar
Svinjetina u teglamaIsecite meso na komade za kuvanje srednje veličine.
Posolite ga i ostavite na roštilju ili na nagnutoj površini na hladnom barem na 24 sata kako bi se krv dobro iscedila.
Poređajte meso u tegle, stavite poklopce i kuvajte...
07. april
Svinjetina u patlidžanuOljuštite i isecite 3 srednja patlidžana po dužini na parčiće debljine oko 5 mm. Posolite ih i ostavite da im iscuri gorčina oko 20 minuta.
Za to vreme isecite oko 400 g svinjske pečenice (ako koristite drugo meso, porodužite...
29. maj
Svinjetina sa boranijomOčistite luk i šaragrepu i isecite ih na parčiće. Dinstajte ih u masnoći. Dodajte meso (prethodno blago skuvano) i alevu papriku. Promešajte.
Sipajte boraniju iz tegle i dodajte u preostale sastojke.. Dolijte proceđen...
28. april
Svinjetina sa jabukamaOljuštite i isecite jabuke.
Zagrejte rernu na 350 stepeni. Istopite maslac u tiganju i zapržite šnicle sa dve strane dok ne porumene. Poređajte kriške jabuka u posudu za pečenje.
Pomešajte cimet i šećer u posipite po...
09. januar
Svinjetina sa paradajzomOperemo meso i isečemo na zalogaje. Prelivamo vodom i stavljamo da se kuva, pre nego što provri skidamo penu koja se stvorila.
Nakon 20-30 minuta kuvanja dodajemo oljušten i kurpnije iseckan luk, ulje i so.
Oljuštimo...
23. sep.
Svinjetina sa bukovačamaU šerpi izdinstamo krupnije isečen mladi i stari luk, i šargarepu, isečenu na polumesec. Kad se izdinstaju, dodajemo pečurke, isečene na trakice po dužini.
Kad pečurke omekšaju, dodajemo svinjsko meso, isečeno na zalogaje...
18. april
Svinjetina sa krompiromU masti propržimo iseckano meso (dok ne dobije jaku crvenu boju). Vadimo ga na jedan tanjir i u istoj masti dinstamo sitno iseckan luk i izrendanu šargarepu. Vraćamo meso, dodajemo jednu kašičicu soli (da bude punija) i alevu...
16. avgust
Svinjetina sa prazilukomMeso se iseče na porcije i prži dok ne porumeni. Vadi se rešetkastom kašikom i u istom maslacu se zaprži brašno.
Dodaje se aleva paprika, meša se 2-3 puta, promeša se 2-3 puta i razredi sa malo vode. Meso se vraća u sos...
17. avgust
Svinjetina sa šparglamaSvinjsko file nasečeno na tanke šnicle, smrvljeni beli luk, koru od limuna, so i polovinu ulja od kikirikija dobro promešajte u dubokoj posudi. Poklopite i stavite u frižider na 10 minuta.
Špargle, presečene na pola, skuvajte...
17. jul
Svinjetina sa lukomSvinjetinu isecite na male komadiće i stavite u tepsiju za pečenje, koju ste prethodno namazali uljem.
Nakon toga isecite crni luk i dodajte ga mesu.
Posolite i pobiberite....
29. maj
Svinjetina sa graškomPosebno stavite brašno sa 1 kašikom ulja i malo ga razredite sosom od svinjetine sa graškom. Zatim dodajte jelu i polako promešajte....
02. maj
Svinjetina sa povrćemPovrće očistite i operite. Krupno isecite i stavite u duboku tepsiju ili glinenu posudu.
Meso isecite na komade i dodajte ga povrću, sipajte paradajz iz konzerve, dodajte i pire, začinite po vašem ukus, dodajte maslinovo...
23. sep.
Svinjetina sa krompirićimaMeso u receptu je od svinjskog vrata. Možete koristiti grudi ili slaninu, dobro je bude masnije, ali može i plećka i but, ali će biti suvlje. Isecite meso na krupnije komade. Očistite krompir i krupnije ga isecite.
U pleh...
25. januar
Svinjetina sa pistaćijemPosolite i pobiberite na šnicle isečeni file i uvaljajte ga u brašno.
Zagrejte maslac u ulje i ispržite šnicle po minut sa obe strane da ih zatvorite.
Poređajte ih u pleh i prelijte ih masnoćom od prženja.
U blenderu...
20. okt.
Svinjetina sa bulguromSitno iseckajte luk i meso na zalogaje. Ugrejte deo maslaca u dubokom tiganju na umerenoj vatri. Dinstajte luk oko 5 minuta. Dodajte meso. Pržite oko 8 minuta ili dok ne ostane na masti.
Dodajte paradajz pire, biber i...
12. okt.
Svinjetina sa pasuljemPasulj još prethodne večeri potopite da nabubri. Ujutru ga isperite, ocedite i stavite u glinenu đuvečaru. Meso iseckajte na komadiće i dodajte ga pasulju.
Luk i šargarepu očistite, pa luk isecite na polumesece, a šargarepe...
09. okt.
Konzervirana svinjetina u teglamaKonzervirana svinjetina u teglama je odlična ideja kada želite da pripremite kupus sa svinjetinom, svinjetinu sa graškom ili pirinač sa svinjetinom....
10. nov.
Svinjetina u pikantnom sosuSvinjetinu u pikantnom sosu servirati sa pireom, testeninom, pirinčem - po želji....
31. maj
Dinstana svinjetina u đuvečariOperite, osušite i isecite meso na male kocke.
U tiganju zagrejte ulje i dodaje meso, pospite kuminom i biberom po ukusu, zapržite dok ne ostane na masnoći.
Prebacite zaprženo meso u đuvečaru i dodajte paradajz, zajedno...
15. januar
Krhka svinjetina u đuvečariŠnicle od vrata se stavljaju u tiganj sa ugrejanom masnoćom i zaprže se na kratko sa obe strane. Nakon što se izvade posipaju se solju i biberom.
Na dno glinene đuvečare se poređa red svinjskih šnicli. Odozgo se preko...
03. april
Pečena svinjetina s prazilukomIsecite svinjsko meso na manje parčiće i začinite ga solju i biberom.
U posudi za pečenje zagrejte ulje i dodajte maslac. Kuvajte oko 20 minuta i dodajte očišćen i na parčiće isečen praziluk. Pospite alevom paprikom i...
27. nov.