Kako se suše urme?

Kako se suše urme?
Fotografije: bonapeti.rs

Urme su plod palme. Urma je jedno od najstarijih voćki, koje su poznate čoveku. Skoro 4 milenijuma se uzgajaju u pustinjama severne Afrike i bliskog istoka.

Osim što su slatke i mirisne, urme su veoma korisne. U suvim urmama ima i do 75% glukoze i saharoze. Urme su bogate solima i moneralima – u njima ima bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalaja, fosfora, natrijuma, aluminijuma, kadmijuma, kobalta, bora.

Pored toga, u njima se mogu naći i 23 različite vrste aminokiselina, od kojih mnoge nedostaju u drugom voću.

Kod nas se urme mogu naći samu u sušenom obliku. To je zbog nekoliko razloga. Prvo, sveže urme nisu naročito ukusne niti prijatne, kao što su sušene urme. Sa druge strane, proces same fermentacije i sušenja je dosta dugačak (oko 1 godine) i nije ekonomski isplativ.

Ljubitelji urmi ne treba da budu razočarani, jer su suve urme veoma dobre za grickanje između obroka, a u isto vreme i za pripremu mirisnih jela i ukusnih deserata.

Obavezno treba da probate krambl sa urmama ilikuskus sa urmama i bademima, a najpasioniraniji kuvari mogu da iznenade prijatno bliske prijatelje piletinom sa urmama.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji