Kvasac je koncentrisana masa kvasnih gljivica. Kao što svi znamo, koristi se za pravljenje hleba i raznih drugih proizvoda od testenine. Upravo je kvasac taj, koji je odgovoran za proces dizanja testa.
Kvasac se uglavnom deli na 2 vrste - kvasac po nameni i kvasac po poreklu. Namena kvasca je hlebni i pivski, a poreklo može biti od mahunarki, hmelja i leblebije. Pored toga, kvasac može biti svež ili suv.
Kvasac za hleb je izuzetno bogat vitaminima B, kao i nizom mikro elemenata. Sadrži veoma veliku količinu soli fosfora, magnezijuma, natrijuma, kalcijuma. U kvascu postoje termofilne kvasne gljivice, koje su veštački stvorene - žive i razmnožavaju se u tečnim hranljivim medijima.
Mnogi ljudi su protiv kvasca jer termofilne kvasne gljivice u njegovom sastavu mogu naškoditi organizmu zbog korozivne sposobnosti koju poseduju. Osim toga, veruje se da remete aktivnost svih organa za varenje. Međutim, kvasac ima veliku količinu vitamina, veruje se da snižava nivo lošeg holesterola, ima energetski efekat i snižava nivo šećera u krvi.
Takođe pogledajte koji je odnos svežeg i suvog kvasca, saznajte kako se koristi živi kvasac i kakav kvasac se koristi u pekari.
Komentari