U pripremanju zaista ukusne janije, glavnu ulogu igra zaprška, koja je tradicionalni pratilac ovog jela.
Kao i kod većine stvari, tako i kod pravljenja zaprške treba slediti neka pravila.
Zaprška se pravi od prženog luka (i drugog povrća u nekim slučajevima) i brašna. Sitno naseckajte luk i stavite ga da se uprži u zagrejanom ulju i maslacu dok ne bude prozračan.
Tek tada dodajte 1 kašiku brašna i promešajte, pa nastavite da pržite dok luk i brašno ne dobiju zlatnu boju. Onda dodajte jednu kašičicu aleve paprike, promešajte i odmah sipajte toplu vodu i bujon i nastavite pripremu janije.
Poštujte ove korake, jer ako brašno dodate u već zlatni luk, dok brašno postane zlatno, luk će pregoreti. U ovom slučaju rizikujete da vaša janija bude gorka i neprijatna na miris, a i na boju.
Takođe je važno da ne dodajete tečnost pre nego što se brašno dobro upržilo i nije postalo zlatno, jer će tada jelo imati miris sirovog testa.
Komentari