Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Salata od školjki i škampa uz uzoDobro je da odstoji nekoliko sati u frižideru, pre nego što konzumiramo salatu od školjki i škampa uz uzo....
21. okt.
Uz šta se pije martini?Martini je popularni italijanski vermut, od koga se pravi istoimeni koktel, koji se sastoji od više delova džina i jednog dela vermuta.
Slobodno se može reći da je ovo jedan od najpoznatijih klasičnih koktela na svetu...
04. dec.
Uz šta se pije vermut?Vermut je jedno od onih tajanstvenih pića, koja nisu toliko univerzalno rasprostranjena i omiljena od svih. Za razliku od viskija ili vina, onih koji vole vermut i koji znaju uz šta i kako se on pije nema mnogo. Zbog toga...
12. dec.
Koje vino kada i uz šta se servira?Belo vino
Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
24. nov.
UzoPostoji stara grčka maksima i ne možemo a da se ne složimo sa njom. Kaže da Uzo (Ouzo) stvara duh. Grčki duh leži u prelepoj hrani, produhovljenoj muzici i ljubavi prema živom razgovoru u prijateljskom društvu. Čaša ohlađenog...
02. jun
Uz šta ide bundeva?Bundeva se često služi tokom zimske sezone. Svojim blagim ukusom i divnom aromom postaje omiljeni sastojak u brojnim receptima, a definicija da je zdrava hrana je nesumnjiva.
Zovu je i voćno povrće, a kao što smo već...
08. nov.
Uz šta idu tikvice?Tikvice su definitivno veoma zdrave i imaju nizak sadržaj kalorija. Bogate su mnogim hranljivim materijama, uključujući vitamin C, vitamin A, vitamin B9, kalijum i vlakna.
One mogu da se kombinuju sa različitom hranom...
03. dec.
Šta ide uz šampanjac?Šampanjac je mnogo fleksibilniji od većine vina kada je u pitanju izbor hrane uz koju ćete ga poslužiti. Koliko je važan odabir šampanjca po našem ukusu, toliko je važan i izbor sa čime ćemo ga upariti.
Pa šta ide...
20. dec.
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Šta ide uz jagnjeće pečenje?U narednim redovima pokazaćemo vam šta treba da stavite na svoj sto, služeći pečeno jagnjeće meso, koje je upravo izvađeno.
Salate za pečenu jagnjetinu
Klasična salata koja se služi uz jagnjeće pečenje je zelena...
05. feb.
Uz šta najbolje ide vinoOsnovni princip uparivanja vina sa različitim jelima je da se snaga vina spoji sa bogatstvom jela, a njegova aroma sa delikatnim ukusom jela.
Jelo nikada ne bi trebalo da bude jače od vina po aromi i bogatstvu. Zbog toga...
22. januar
Šta da pripremimo brzo uz piletinuPileće meso je univerzalno - ono je ukusno, dijetalno i čak odgovara onima koji žele da skinu višak kilograma. Obradujte vaše goste ukusnim jelima sa krtim pilećim mesom.
Dimljeni pileći file je jelo ukusno i lako...
07. mart
Za šta se pije bokvica?Lekovita svojstva bokvice poznata su vekovima unazad. Do današnjeg dana bokvica se koristi u narodnoj medicini i sa uspehom leči brojna oboljenja i stanja, kao što su plikovi, gljivice na stopalima, paradontoza, gnojne...
24. mart
Izborite se sa konstipacijom uz malo pektinaPektin se od drevnih vremena koristi. Gotovo sve voće sadrži pektin, ali u različitim količinama - pomorandža, grejpfrut, šljiva, kajsija. Najviše ga ima u jabukama.
Prednosti i koristi pektina su:
- Bolje varenje...
29. jun
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Uz šta se poslužuje šampanjac?Šampanjac je penušavo vino, koje je bez sumnje jedan od najistančanijih pića na svetu. Harmonija ukusa šampanjca dopunjuje se nekim namirnicama, ali da li znate koje su to namirnice?
Šampanjac se može poslužiti uz ribu...
08. januar
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Namaz uz rakijuPokrijte posudu i stavite u frižider kako bi se ohladilo.
Mlečni namaz pospite s malo oraha, ljutom paprikom i garnirajte svežim bosiljkom.
Namaz uz rakiju je sjajan....
08. april
Torta uz čajDodajte smesu u mleko uz neprestano mešanje. Kad se zgusne, skinite sa vatre i pokrijte streč folijom.
Za koru: Umutite jaja sa šećerom na mekan krem. Dodajte dve vanile i prosejano brašno i dobro promešajte....
13. januar
Koji začin se za šta koristi?Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog.
Anis
Koristi se u kuvanju...
25. nov.
Uz šta se jede kikiriki puter?Kikiriki puter možete da jedete uz keks ili da ga namažete na krišku hleba i da mu odozgo dodate slatko po vašem ukusu. Drugi način je da kombinujete kikiriki puter sa medom. Jednostavno ih promešajte i namažite krišku...
10. april
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakMaslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici.
Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
05. april