bonapeti.rs»Saveti»Kako se jela dinstaju - sporo kuvaju?

Kako se jela dinstaju - sporo kuvaju?

MarianeMariane
Džedaj
1259760
Kako se jela dinstaju - sporo kuvaju?

U procesu dinstanja - sporog kuvanja, jelo se termički obrađuje na slaboj vatri u zatvorenoj posudi. Kako bi se jela pripremila, potrebna je masnoća u posudi, kao i sasvim mala količina tečnosti u obliku vode, bujona ili mleka.

Kod zagrevanja, para koja se stvara ide na poklopac posude, koji je hladniji, tamo se vodena para kondenzuje, stvaraju se kapi i one padaju na namirnice i na taj način ih čine mekšim i sočnijim.

Obično se sporo kuvaju tvrđa mesa i povrće, a dužina procesa dinstanja zavisi od vrste namirnice. Postoje dva načina dinstanja - sa prethodnim prženjem namirnica i bez prethodnog prženja namirnica.

Prethodno prženje namirnica se primenjuje kada dinstamo veće komade mesa. Namirnicu prvo upržimo na visokoj temperaturi, dok ne dobije roze ili braon koricu sa prijatnom ukusom i mirisom, a u ovom procesu se sokovi zadržavaju unutar mesa.

Nakon toga se doda sitno iseckano povrće, uprži se dok ne omekša i onda se dolije tečnost, koja prekriva polovinu namirnica. Stavlaju se začini i posuda se dobro poklopi. Kuvanje produžava na tihoj vatri još 2-3 sata, uz povemeno protresanje posude.

Kod dinstanja bez prethodnog prženja, u namirnice u posudi se dodaje masnoća i malo vode i ostavljaju se da se kuvaju na tihoj vatri poklopljene dok ne budu gotove. Drugi metod više odgovara pripremi povrća, koje ima u sebi manje celuloze i za mesa koja imaju manje vezivnog tkiva - naprimer pileće meso.

Možete dinstati namirnice i u spostvenom soku. Ovaj način primenjuje se kod povrđa koje sadrži veću količinu vode u sebi kao što je spanać, livadsko zelje i kiseljak, a u ovom slučaju se dodaje samo malo masnoće.

Različite recepte za dinstana jela možete naći na našem sajtu. Obavezno treba da probate naš predlog za dinstanog zeca sa povrćem, dinstanu kolenicu ili dinstanog soma sa pečurkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji