Kako se pravi jufka?

Kako se pravi jufka?

Jufka sa mlekom i sirom ili obična mlečna pita su među omiljenim receptima bugarske kuhinje. Istina je, ipak, da se ništa ne može porediti sa ukusom i aromom domaće jufke.

Pripremanje domaće jufke nije težak zadatak, ali zahteva vreme, kao i prostor u kuhinji. Za pripremu jedne porcije domaće jufke potrebno vam je 500 ml svežeg mleka, 15 komada jaja, 1 kašičica soli i 1,5 kg brašna.

Jaja se umute sa solju dok ne dobijete penu. Brašno se proseje u veliku posudu i postepeno se u njega dodaju umućena jaja uz neprestano mešanje. Od namirnica treba da dobijete meko testo, koje može da se obrađuje oklagijom i razvlači.

Testo se podeli na petnaestak loptica i ostavlja se da odmori, pokriveno lagano vlažnom krpom ili gazom. Nakon toga se svaka loptica oklagijom razvlači u izuzetno tanku koru, debljine najviše 2 mm.

Testo koje je razvučenu u kore treba da se ostavi na suncu ili odgovarajućem mestu da se osuši. Nakon toga se osušeni listovi dodatno suše u rerni.

To se radi u rerni koja je zagrejana na 50 stepeni, gde se kore suše potpuno. Ohlađene kore se zatim izlome i jufka se čuva u papirnim kesama, gde je spremna za upotrebu.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji