Zašto se brašno proseva?

Zašto se brašno proseva?

Svaki put kada rešimo da umesimo testo za hleb, za uskršnji kolač, za mirisne kiflice ili razne kolače, skoro uvek u receptu susretnemo rečenicu "prosejte brašno sa sodom ili prosejte brašno i so".

I uprkos tome što smo sigurno desetine puta prosejavali brašno, većina nas ne zna zbog čega se to radi. Prosevanje brašna je veoma važno, jer nam daje dosta povoljnosti kod mešenja ili pečenja gotovog proizvoda.

Dokazano je da se prosevanjem brašna u njega ubacuje dodatna količina vazduha. On čini testo izdašnijim. Posebno je važno da se proseva belo brašno, jer ono ima osobinu da se ulegne i da se neki njegovi delovi slepe.

Iskusne domaćice znaju da se brašno ne proseva jednom ili dva puta, već najmanje tri puta, dok se sve grudvice na razbiju i dok ne uđe dovoljno vazduha. Možete i da ne prosevate brašno ako u njemu ima dodatih aditiva za rast, a oni su posebno naznačeni na pakovanju.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji