Šampanjac je penušavo vino, koje je bez sumnje jedan od najistančanijih pića na svetu. Harmonija ukusa šampanjca dopunjuje se nekim namirnicama, ali da li znate koje su to namirnice?
Šampanjac se može poslužiti uz ribu i morske plodove. Veoma se dobro slaže sa hladnim predjelima od morskih plodova - u vidu salata, zalogaja ili mezetluka. Kombinacija sirovih školjki, crnog i belog kavijara sa šampanjcem je izuzetno istančana. Nećete pogrešiti, ako poslužite sireve uz šampanjac. Sirevi mogu da budu mekani ili tvrdi, sve zavisi od vaših sklonosti. Piletina i ćuretina veoma dobro se slažu sa belim gaziranim vinom.
Šampanjac mžete poslužiti i uz voće. Osim klasične kombinacije sa jagodama, možete ga poslužiti i sa drugim vrstama voća, voćnih salata. Suvi šampanjac se veoma dobro slaže sa kajsijama i breskvama.
Osim brige uz šta da poslužite šampanjac, morate da obratite pažnju i na druge stvari. Obavezno poslužujte šampanjac ohlađen i u specijalnim čašama. Kod otvaranja boce čvrsto uhvatite čep i promrdajte bocu, ali je držite čvrsto. Polako otvorite čep, nije neophodno da pukne, već treba da se čuje samo karakteristični zvuk otvaranja. Sipanje pića treba da se obavi pažljivo.
Komentari