Bonapeti.rs»Saveti»Kako da razlikujemo divlji od jestivog kestena?

Kako da razlikujemo divlji od jestivog kestena?

MarianeMariane
Džedaj
1460976
Kako da razlikujemo divlji od jestivog kestena?

Jedan od najomiljenijih jesenjih mirisa je miris pečenih kestena. Dolaskom jeseni, na pijaci se pojavljuju tezge pune sjajnih tvrdih kestena, koji imaju široku upotrebu u kulinarstvu. To su takozvani jestivi kesteni Castanea, koji su neverovatno ukusni kada su pečeni, kuvani ili kada se koriste kao osnova u sosovima ili u kolačima.

Međutim, veoma često mogu da se pomešaju sa plodovima druge biljke koja raste na našim područjima i veoma liči na kesten - Aesculus hippocastanum ili takozvani konjski kesten.

Za razliku od jestivog, dvojnik, takozvani konjski kesten je otrovan i ne može da se koristi u kulinarstvu, ali ima široku upotrebu u medicini i farmaciji.

Ovde je momenat da napomenemo, da uprkos velikoj sličnosti spoljašnosti i samog ploda, kao i sličnog naziva, ove dve biljke uopšte nisu srodne i ne pripadaju istoj porodici. Jestivi kesten je član porodice bukvi, dok otrovni brat nije.

Kod nas je jestivi kesten susreće u mnogim delovima zemlje, ali ipak moramo da kažemo da konjski kesten preovlađuje i među najčešćim je drvećem u parkovima.

Obe vrste imaju plodove koji su pokriveni bodljikavom ljuskom, a u njoj je samo seme. Kod slatkog, jestivog kestena, čašica je veličine od 5 do 11 centimetara i sadrži 2 do 7 semenki, kod divljeg dvojnika čašica je jedva 2-5 cm i sadrži samo jedan ili 2 jezgra.

Seme obe vrste imaju isti izgled, ali su po pravili jestivi kesteni malo manji, nisu toliko sjajni i dosta su mekši na dodir.

Plod otrovnog kestena je karakterističan po sjaju, relativno je tvrđi i ima specifičan miris kada se smrvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji