bonapeti.rs»Saveti»Kako da sami napravimo čist maslac?

Kako da sami napravimo čist maslac?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Kako da sami napravimo čist maslac?

Domaće pripremljeni maslac je mnogo boljeg ukusa i sa mnogo više koristi za zdravlje. On ne sadrži dodatke, konzervanse, boje i druge stvari koje su štetne za naš organizam. Pravi domaći maslac je koristan za organizam, jer u njemu ima mnogoomega-9-masnih kiselina, takav maslac deluje protivupalno, poboljšava imunitet i donosi niz drugih korisnih stvari našem organizmu. Ali, kako da pripremimo domaći maslac?

Pravi domaći maslac se dobija od nekuvanog svežeg kajmaka. Kajmak se dobija od svežeg, tek pomuženog mleka, koje se sipa u plitki pleh, a debljina sloja mleka je oko 2 cm. Ostavite mleko da odstoji preko noći na hladnom. Velikom drvenom kašikom pažljivo pokupite kajmak i sipajte ga u posudu.

Imajte na umu da vam za 1 litar kajmaka treba oko 5 litara mleka. Kada ste kajmak sipali u posudu, počnite da ga mutite mikserom. Prvo ćete dobiti svežu mućenu pavlaku, koju možete koristiti i za kolače, ukoliko je promešate sa šećerom. Nastavite da mutite dok ne vidite da se maslac odvaja u grumenju po zidovima posude.

Ocedite surutku koja se stvorila. Stavite posudu pod česmu i napunite je vodom, pa nastavite da mutite. Ocedite vodu i ponovo je dolijte. Ovu proceduru ponovite nekoliko puta, kako bi mogli da ocedite surutku i kako bi vam ostao samo čisti maslac. Sakupite oceđeni maslac u loptu i ponovo ga iscedite. Umotajte ga u foliju ili u kesu i napravite nekoliko rupica. Čuvajte ga u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji