Kako da pobedimo nadimanje stomaka?

Kako da pobedimo nadimanje stomaka?
Fotografije: bonapeti.rs

Nadimanje stomaka je česta pojava kako kod odraslih, tako i kod dece. Razlozi za nadimanje stomaka mogu biti najrazličitiji - od prekomerne upotrebe kuhinjske soli, do prijema polufabrikata sa visokim sadržajem soli i drugih proizvoda izvora natrijuma.

Nadimanje stomaka može da bude prouzrokovana i uključivanjem obrađenog mesa u ishranu, unošenjem namirnica koje prave gasove, brzim uzimanjem hrane, uzimanjem gaziranih napitaka ili unosom prekomerne količine tečnosti, koja razređuje sokove za varenje hrane.

Ima različitih načina da se izborite sa nadimanjem stomaka. Na prvom mestu se preporučuje da izbegavate istovremeni unos hrane sa sadržajem skroba (testenine i krompir) i belančevina ili voća.

Dobro je da se uzdržite od unosa pasulja ili sličnog povrća, da ne jedete masnu hranu, kao i da ograničite na izvesno vreme upotrebu sirovog voća i povrća, za koje postoje dokazi da prouzrokuju gasove. Ako se nadutost stomaka javlja često, nemojte uzimati proizvode sa visokim sadržajem vlakana, ako što su naprimer pšenične mekinje.

Jedan od načina da se izborite sa nadimanjem stomaka je upotreba papaina, enzimskog preparata na bazi papaje, koji pomaže u varenju hrane. Drugo sredstvo može da bude uzimanje narendanih ili pasiranih jabuka, najmanje jedanput dnevno.

U slučaju da je problem sa nadutim stomakom ozbiljniji, možete da primenite dijetu za čišćenje. U toku 24 sata uzimajte samo jabuke i čaj od nane ili mineralnu negaziranu vodu. Sledećeg dana dodajte u meni i krem supu, pripremljenu od povrća skuvanog na pari. Postepeno dodajte namirnice i pratite kako deluju na vaš stomak.

Kada se javlja nadimanje stomaka zbog poremećene crevne flore, treba da u meni uključite kiselo mleko sa živim bakterijama. Kod predmenstrualnog nadimanja stomaka preporučuje se konzumacija namirnica bogatih vitaminom B6 i vitaminom E, magnezijumom i nezamenjivim masnim kiselinama.

Problem sa nadutim stomakom može da se potpuno eliminiše uz pomoć nekih biljaka. Kod problema sa stomakom prouzrokovanih hranom i kod pojave gasova, preporučuje se upotreba nasečenog korena anđelike, koji se prelije vrelom vodom i kasnije se ta voda pije. Možete piti i čaj od nane, đumbira, cimeta, matočine ili kamilice.

Važno! Ako je stomak, ne samo naduven, već osećate i bol u njemu, kada je bol konstantna i pojačave se, ako povraćate ili imate visoku temperaturu, zglobovi su vam otekli ili nadutost traje duži period vremena, obavezno potražite lekarsku pomoć i mišljenje.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji