Većina smatra da je sirovo povrće najbolji izvor vitamina i minerala i tu greše. Ponekada je slučaj da se kod povrća koje je termički obrađeno (kuvano, pečeno, dinstano) vredni sastojci mnogo lakše usvajaju od našeg organizma. Zbog toga ne treba da se izbegava konzumacija dinstanog povrća.
Sirovo povrće se dinsta veoma lako, a pored toga je veoma korisno za želudac i u njemu ostaje velika količina vitamina i korisnih sastojaka. Termička obrada na slaboj vatri dozvoljava da se u velikoj meri sačuvaju i ukus i miris povrća.
Kako smo već rekli, priprema povrća je veoma laka. Ono se može ispržiti na kratko, a nakon toga se u njega doda malo tople vode ili bujona do polovine povrća. Nakon toga se povrće kuva na tihoj vatri poklopljeno.
Možete dinstati povrće i bez prethodnog prženja. U ovom slučaju stavite povrće u dublju šerpu sa debelim dnom, dolijte malo vode, dodajte masnoću i kuvajte na tihoj vatri poklopljeno.
Na ovaj način možete pripremiti dinstani brokoli u maslacu, dinstane pečurke, kao i dinstani mladi krompir.
Komentari