Orah se računa među najkorisnijim orašastim plodovima. On sadrži velike količine vitamina A, vitamina C, vitamina B, omega 3 masnih kiselina, joda, magnezijuma, kalcijuma i drugih makro i mikroelemenata.
Jezgro oraha je veoma korisno za mozak, vid, koštani sistem i kardiovaskularni sistem. Takođe, orah je veoma ukusan i zato su omiljeni mnogim ljudima. Oni pronalaze široku upotrebu u kulinarstvu, kao nezamenjivi sastojak torti, deserata i dr. Ko bi odbio parče omiljene jednostavne torte od oraha.
Osim u kolačima i desertima, orasi su ključni sastojak i mnogih predjela, kao što je naprimer predjelo sa orasima i belim lukom ili jedinstveno babino korisno predjelo sa belim lukom.
Ko ne voli orahe?
Osim po svojim kulinarskim svojstvima, orah je poznat i po mnogim drugim korisnim svojstvima. Lekari preporučuju da se orasi konzumiraju jer smanjuju stres, poboljšavaju stanje kardio-vaskularnog sistema, poboljšavaju vid, stimulišu rast kose, smanjuju šećer u krvi, poboljšavaju san, pomažu u borbi sa rakom, dobar su imunostimulant, smanjuju holesterol i usporavaju starenje.
Korisna svojstva oraha su poznata ljudima od davnih vremena.
Dobro je da se svakog pojede jedna šaka oraha. To pomaže i kod varenja hrane. Najbolje je da se orasi konzumiraju sirovi. Orah se može jesti u bilo koje doba dana.
Osobe koje pate od zatvora posebno su pažljive prilkom upotrebe namirnica koje konzumiraju i pitaju se da li orah izaziva zatvor?
Orah ne izaziva zatvor. Naprotiv, on pomaže da se rešite zatvora. Kod zatvora se upravo preporučuje konzumiranje oraha.
Komentari