Dug put treba da prevali ćurka, pre nego što se od dosadnog pernatog stvora pretvori u punjenu ćurku za Božić ili u punjenu ćurku sa sarmicama. Prvi korak, naravno, predstavlja čišćenje ćurke.
Većina bi vam predložila da jednostavno oderete kožu ćurke, kako se ne bi opterećivali dosadnim čišćenjem pera i naravno pogrešiće. Ukljanjanje kože ćurke neće dozvoliti mesu da se dobro ispeče i umesto sočnog i mirisnog mesa, dobićete suvo i dosta žilavo meso.
Čak i da imate iskustva u kuhinji, čišćenje ćurke može biti dosta izazovan posao za vas, jer svi znamo da je najukusnija ćurka, sveža ćurka, a najsvežija ćurka je tek zaklana ćurka.
Prvi korak kod čišćenja ćurke je da se ona prelije vrelom vodom, kako bi se lakše skinula pera sa nje. Prelivanje ćurke se vrši vrelom vodom, a na svaki litar vode stavite 1 kašičicu sode bikarbone.
Vreme koje ćurka provede u vreloj vodi je 2-3 minuta, a za to vreme treba ćurku okrenuti nekoliko puta.
Nakon što završite ovaj posao, ostavite ćurku da se ocedi i isuši, kako bi lakše uklonili pera. Preporučuje se da nakon ukljanjanja pera plamenom pređete ćurku sa svih strana, kako bi bili sigurni da ste uklonili sve ostatke pera sa nje.
Sledi vađenje unutrašnjih organa ćurke. Ostaje vam samo da je nakon toga isperete sa svih strana i da izaberete omiljeni recept za punjenu ćurku.
Važno je da napomenemo, da su ćurke, koje se prodaju u prodavnicama, očišćene i da nema potrebe da ih perete. Stručnjaci savetuju da razmrznutu ćurku nikako ne treba da perete zbog povećanog rizika od rasprostranjavanja bakterija. Zbog toga, kod rada sa zamrznutom živinom, i naravno sa ćurkama, osnovno pravilo je da se ne pere ptica, već ruke, kao i sve radne površine.
Komentari