Pre nego vas upoznamo sa korisnim ili štetnim delovanjem luka na želudac, treba da se upoznate sa fiziologijom samog želudca.
Proces varenja hrane je lanac biohemijkih reakcija. Ulazeći u sistem za varenje, hrana podleže mehaničkom i hemijskom tretmanu, a sve to zahvaljujući želudčanom soku, koja ima hemijsku i enzimsku aktivnost. Osnovna komponenta želudčanog soka je hlorovodonična kiselina.
Komponente koje sadrži luk deluju na delove sluzokože sistema za varenje. Razlog poremećaja balansa kiselosti u želudačnoj kiselini ponekada se dešava zbog upotrebe određenih namirnica, a luk spada u njih. Proces se dešava zbog sadržaja niza eteričnih ulja i fitoncida.
Biološki aktivne supstance u luku u sirovom stanju nadražuju sluzokožu. One uvećavaju proizvodnju hlorovodonične kiseline iz žlezdi želuca i povećavaju nivo kiselosti u želudcu. Zbog toga je prosto nezamislivo i nije dopušteno da ljudi koji pate od gastritisa ili čira na želucu jedu luk u sirovom obliku. Supstance iz luka oštećuju zidove želudca, a to dovodi do lošeg varenja i razvoja čira na želudcu.
Komentari