Pored neverovatne arome i očaravajućeg ukusa, cimet ima i čitav niz korisnih karakteristika, koje je dobro znati. Cimet je začin koji se dobija od kore cimetovca, jedne vrste lovora. Cimet je bio poznat i korišćen još u vreme drevnog Egipta.
Korisna svojstva cimeta su bila poznata još u dalekoj prošlosti, a tada je on bio na izuzetno visokoj ceni, jer ga nije bilo dovoljno. Još u ta vremena on je korišćen kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i kao antibakterijsko sredstvo.
Tokom Srednjeg veka cimet je korišćen za lečenje artritisa, kašlja i bolova u grlu.
10 g cimeta u prahu sadrži 24,7 kcal, 0,12 g masnoća, 8,06 g ugljenih hidrata i 0,4 g proteina.
Cimet se na tržištu može pronaći u dva oblika - kao prah i u štapićima. Bolje ga je kupovati u obliku štapića, jer mu je rok trajanja duži, a u svako vreme ga možemo pretvoriti u prah. Od štapića cimeta možemo napraviti čaj, da aromatizujemo šećer ili da osvežimo prostorije. Uz njegovu pomoć možemo pripremiti slatko ili različite koktele.
Cimet je veoma korišćen kao predmet u primenjenoj umetnosti i u dekoraciji praznične trpeze, proizvodnji suvenira i različitih čestitki.
Komentari