Malo je poznato da je zemlja porekla manga Indija, ali je zahvaljujući Aleksandru Makedonskom ovo ukusno voće rasprostranjeno skoro na celoj zemaljskoj kugli. Mango ima bubrežasti oblik i donekle čak liči i na veliku krušku.
Prema veličini, plod manga podseća na veliki limun, ali razume se, ima i većih plodova, zavisno od vrste. Mango se može pronaći u zelenoj, žutoj, pa čak i narandžastoj boji.
Mango se može jesti svež, konzerviran, sušen i u obliku džema. Veoma je omiljensok ili nektar od manga.
Mango je možda na prvom mestu u klasifikaciji najomiljenijih i najviše konzumiranih namirnica u celom svetu. Na žalost, kod nas ovo voće nije toliko zastupljeno niti konzumirano, ali oni koji su se ipak odlučili da ga probaju, uvek ga jedu ponovo.
U mangu ima mnogo vitamina C i provitamina A, a takođe ima i velikih količina kalijuma i bakra, kao i sve druge minerale.
Ukus manga veoma podseća na sočnu breskvu, ali ima više vlakana. Ima veoma aromatičnu kožicu, koja se ne jede i mora biti oljuštena.
Boja ploda je narandžasta i ako je dobro sazreo, mango je veoma sočan. U sredini ploda je koštica, koja nije jestiva.
Kako bi oljuštili mango, prvo nam je potreban oštar nož, kojim treba da mango u krug zasečemo do sredine. Lakim pritiskom podelite plod na 2 dela, izvadite košticu i na svakoj polovini, sa unutrašnje strane napravite razreze koji treba da podsećaju na rešetku i da idu do kore.
Kada ste ovo završili, okrenite koru naopačke. Dobićete male kockice mesnatog dela ploda koji ste nasekli. Ostaje vam samo da ih nasečete po ivici kore i da ih ubacite u posudu. Na ovaj način imate kockice manga i najvažnije je - niste se uprljali do laktova.
Komentari