Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi čokoladni ganaš?

Kako se pravi čokoladni ganaš?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
319123

Čokoladni ganaš se koristi za prelivanje torti, kao nadev za različite vrste kolača ili za izradu tartufa. Mnogi misle da je teško napraviti čokoladni ganaš u kućnim uslovima, ali to uopšte nije tako. Kako bi napravili zaista lep ganaš, potrebna su vam samo dva proizvoda - čokolada i pavlaka.

Tajna kod pripreme čokoladnog ganaša je korišćenje samo kvalitetnih namirnica.

Kako bi vaš čokoladni ganaš bio zaista dobar, najbolje je da koristite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa. Razume se, možete da koristite i mlečnu čokoladu, ali ćete tada morati da smanjite količinu pavlake. Čokolada za kuvanje se ne može koristiti kod pripreme čokoladnog ganaša.

Tačne količine čokolade i pavlake zavise od toga za šta ćete iskoristiti gotov čokoladni ganaš. Ako ćete njime prelivati tortu ili drugu vrstu slatkiša, trebaće vam 100 g čokolade i 200 ml pavlake.

Ako želite da čokoladni ganaš koristite kao nadev za slatke kornete ili za tartufe, trebaće vam 200 g crne čokolade i 100 ml pavlake.

Priprema čokoladnog ganaša je veoma laka. Količina čokolade, koja vam je potrebna u zavisnosti od namene, treba da se naseče na male komade i da je zatim stavite u posudu.

Pavlaku sipajte u šerpu i stavite je na vatru da se zagreje. Malo pre nego što prokuva u pavlaku dodajte čokoladu i skinite sa vatre. Sačekajte oko 10 sekundi i počnite da mešate drvenom kašikom dok se čokolada potpuno ne istopi. Smesa treba da bude glatka i jednolična.

U čokoladni ganaš možete da dodate đumbir, pomorandžu ili kikiriki buter. Ovo nije obavezno. Za prelivanje torte, čokoladni ganaš se ostavlja da se malo ohladi i onda se sipa na sredinu torte.

Ako želite da od ganaša napravite tartufe, treba da ga ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi malo. Nakon toga, posudu sa čokoladnim ganašom prekrijte providnom folijom i stavite je u frižider dok se potpuno ne ohladi i ne stegne. Kada je potpuno stegnut, kašikom vadite loptice ganaša, oblikujte tartufe i uvaljajte ih.

Za nadev, čokoladni ganaš takođe treba da se ostavi u frižideru, kako bi očvrsnuo. Pre nego što ga iskoristite, pažljivo ga umutite mikserom. Mutite ga sasvim malo, kako se ne bi zgrudvao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji