Kako da čuvamo zelje?

Kako da čuvamo zelje?

Zelje je višegodišnja biljka, koja raste na teritoriji cele Evrope. Ima preko 150 poznatih vrsta, a kod nas ih ima samo oko 20.

Zelje se može naći na poljima širom celog našeg regiona, a ponekad ga ima i u baštama. Zelje nema preteranih zahteva što se tiče uslova u kojima raste, a izuzetno je ukusna i korisna biljka.

Konzumiranje zelja tokom proleća nam pomaže da se lakše izborimo sa prolećnim umorom, a veoma je dobro i za čišćenje organizma od zimskih masnoća nagomilanih u našem telu. Čorba od zelja, jagnjetina sa zeljem, pirinač za zeljem i sarme od zelja su samo mali deo poslastica koje možemo pripremiti od ove biljke.

Ali, zbog čega da ove ukusne stvari jedemo samo tokom proleća i leta? Postoje jednostavni načini da se zelje sačuva, a to će nam omogućiti da jedemo pitu sa zeljem čak i tokom zime.

Najlakši način da sačuvamo zelje, spanać, kiseljak, lobodu i sve druge zelene biljke za zimu je da ih čuvamo u zamrzivaču.

Kako bi to uradili, prvo treba da očistimo drške, a nakon toga da listove iskidamo ili nasečemo na krupno. Nakon toga se pristupa blanširanju na poznat način - prvo nekoliko minuta u vreloj vodi, a nakon toga odmah u hladnu vodu.

Izvadite listove zelja i ostavite ih da se ocede i ohlade. Stavite listove u kese i zamrznite ih.

Kako ne bi čekali da se listovi zelja tokom zime razmrzavaju, postoje i drugi načini da ih sačuvamo i kasnije odmah koristimo. Već blanširane listove livadskog zelja stavite u tegle i zatvorite ih. Kuvajte sve oko 10 minuta. Ovako konzervirano livadsko zelje bez problema može da se koristi za sve recepte tokom zime i može da izdrži dve godine bez opasnosti da se pokvari.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji