Spanać spada u najukusnije i najzdravije lisnato povrće, koje zaista zaslužuje da ima svoje mesto na vašem stolu. Ukusni spanać, koji iz nepoznatog razloga ne spada u najomiljeniju hranu većine dece, nije samo bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminima, već je i veoma nisko kaloričan.
Spanać se može jesti kako svež, tako i termički obrađen. Najbolje je koristiti mlade listove spanaća, koji su veoma osetljivi i nežni i njih svakako treba jesti sirove u vidu salate sa spanaćem i paradajzom.
Veći listovi spanaća su dosta žilaviji i imaju dosta jači ukus i zbog toga je najbolje da se konzumiraju termički obrađeni, kao naprimer u aromatičnoj čorbi od spanaća sa pirinčem ili na naš omiljeni spanać sa pirinčem i svinjskim mesom.
Kao i ostalo lisnato povrće i spanać nema potrebe za dužim kuvanjem. Za kuvanje spanaća će vam biti dovoljno ne više od 10-12 minuta.
Vreme dinstanja spanaća je čak i kraće. Po pravilu, spanać se dinsta samo na maslacu, bez dodavanja dodatne tečnosti, jer on ima više nego dovoljno tečnosti u sebi.
Nežniji listovi spanaća se dinstaju 2-3 minuta poklopljeni, a veći listovi ne više od 4-5 minuta. Nakon tog vremena se pokopac skida i spanać se dinsta još nekoliko minuta dok voda potpuno ne ispari.
Komentari