Kako da pogača ostane mekana?

Kako bi sačuvali pogaču mekanu nakon pečenja i to nekoliko dana, prvo treba da znate kako da je pripremite, ispečete i da je čuvate.

Kod mešenja testa, treba da koristite sveže namirnice i po mogućnosti da namirnice budu domaće, pre svega jaja i mleko. Ove namirnice su veoma važne za samo testo i za održavanje vlage kasnije u samoj pogači.

Brašno uvek treba da bude prosejano i to tri puta. Na ovaj način se u njega ubacuje dodatni vazduh. A kada je testo umešeno, kvalitet pogače nakon pečenja je takav da ona ostaje mekana i vazdušasta.

Dodajte više masnoće u testo i tada će pogača imati drugačiji izgled i mekša je od pogače bez ulja u testu.

Dobro naraslu pogaču treba da pečete na nižoj temperaturi i na najnižem položaju u rerni. Na ovaj način se vlaga u pogači zadržava i pogača se kvalitetno peče. Kada se pogača ispeče, obavezno je izvadite iz pleha ili tepsije i postavite je na rešetku da se ohladi.

Za mekoću kore pogače postoje dve varijante: prva je da se nakon vađenja iz rerne pogača poprska vodom i da se nakon toga pokrije krpom, a druga se da se još uvek vruća pogača premaže maslacem. Kada se ohladi, dobro se umota i stavlja se u kesu. Ako je pleh u kome pečete veliki, pa je i pogača velika, iskoristite 2 kese. Pogača ne treba da stoji otkrivena, jer će vlaga ispariti. Umotana u kesu, drugog dana je čak i mekša od trenutka kada je pečena. Na ovakav način pogaču možete čuvati 4-5 dana i ona će biti i dalje ukusna i mekana.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji