Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo mekanog zeca

Kako da pripremimo mekanog zeca

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1984
Pečeni zec

Zečetina spada u najukusnija, najkorisnija i najnekaloričnija mesa. Za razliku od svinjetine, sa kojom ukoliko preterate sigurno dodajete neko kilo viška, zečetina se preporučuje čak i deci i ljudima koji pate od dijabetesa ili gojaznosti. Evo šta je dobro da znate, ukoliko želite da zečetina bude krhka, da izgubi karakterističnu suvoću:

Uvek kada pripremate zečetinu, birajte samo kuniće iz domaćeg uzgoja. Oni su mnogo mekši i nema potrebe da ih prethodno potapate u narinade ili u slanu vodu.

Operite zeca pod tekućom hladnom vodom, pre nego što krenete da ga obrađujete na bilo kakav način. Nije preporučljivo da previše stoji u vodi.

Zec

Zečetina je dosta suva i zbog toga je dobro da ga, ako ga punite i pečete celog u rerni, premažete dobro smesom od maslaca, soli i aleve paprike. Možete čak da ga prekrijete i papirom za pečenje, kako se ne bi osušio još više.

Najbolje ćete pripremiti celog zeca, ako ga prekrijete listićima slanine. Pored toga što će slanina da spreči sušenje zeca, ona će dodati i svoju aromu zečetini i učiniće da meso bude veoma mekano.

Nećete pogrešiti ako pripremate zeca, ne u običnom plehu, već u đuvečari sa poklopcem. Nezavisno od toga da li ćete ga puniti ili ćete ga iseći na porcije, nema mesa koje neće biti mekano, kada je polako pripremano u đuveču. Čak nema ni potrebe da ga zatvarate testom hermetički.

Ako niste uspeli da pronađete domaćeg zeca ili kunića, dobro je da divljeg zeca potopite u marinadu, u koju ste osim vode, stavili so, sirće i začine po izboru.

Zec u đuvečari

Veoma često se koristi marinada pripremljena od 2 litra vode, 250 ml sirćeta, 500 ml belog vina, nekoliko zrna bibera, 2 lovorova lista, 1 šargarepe i glavice crnog luka.

Po želji, možete da dodate i nekoliko karanfilića. Sve ovo kuvajte oko 15 minuta i kada se ohladi u tu tečnost potopite zeca i s vremena na vreme ga okrećite. U marinadi treba da odstoji oko 5-6 sati.

Veoma ukusan je frikase od zeca, koje se priprema na isti način kao frikase od piletine. Ako vam se čini da je pečeni zec iz rerne previše suv, možete da ga sledeći put pripremite pohovanog. Imajte na umu da je na taj način, zec ipak mnogo kaloričniji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest