Kako se pravi elastično testo?

Kako biste dobili veoma elastično testo i kako bi ono posle pečenja bilo končasto, treba da znate nekoliko koraka kod njegovog pravljenja.

Prvo, testo treba da se mesi mnogo rukama, a ne u mašini za hleb. Kada se mesi rukama, oseća se koliko još treba da se doda brašna, kako bi testo bilo odgovarajuće za vazdušastu pogaču ili drugi proizvod od testa, kao što je naprimer uskršnji kolač.

Elastično testo se postiže tako što se testo razvuče na radnoj površini, premazuje se uljem, maslacem ili mašću zatim se preklopi kao koverta, pa se pritiska rukama ili oklagijom.

Kada pravite uskršnji kolač, testo obavezno treba da bude veoma elastično, kako bi dobili karakterističnu končastu strukturu perfektnog uskršnjeg kolača. Testo treba da preklapate najmanje 5-6 puta, da ga oblikujete u loptu i da udarate testo što više možete.

Elastično testo možete dobiti i tako što kod samog mešenja testa i kod dodavanja brašna oblikujete testo u dugačak valjak i da ga uvijate u suprotnim pravcima. Ponovo ga sakupljajte, razvlačite i umotavajte u suprotnim pravcima.

Druga varijanta za elastično testo je da ga razvučete u nekoliko kora i da ih stavljate na stranu. Zatim ove kore stavljajte jednu preko druge i pritiskajte ih oklagijom, razvucite ih što više i tanje i na kraju ih sakupite ka centru.

Rukama počnite da vrtite i mesite testo, ali obavezno radna površina mora da bude posuta brašnom. Kada završite sa zaista teškim delom mešenja i sakupljanja testa, premažite ga uljem i stavite ga u duboku posudu. Odozgo stavite providnu foliju i ostavite ga natoplom da udvostruči zapreminu. Ovakvim elastičnim testom možete da postignete oblik peciva kakav god da zamislite!

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji