Leto je vreme za lake i sveže deserte. Jedan od najaktuelnijih recepata je recept za želirano kiselo mleko. Dobićete prekrasni letnji desert, a sa dodavanjem sezonskog voća, kao što su jagode, breskve, trešnje, dobićete pravu poslasticu za sva čula.
Pripremanje želiranog kiselog mleka je lako i svako ga može pripremiti. Evo i oprobanog recepta za želirano kiselo mleko, koji vam uvek garantuje dobar rezultat.
Osnovni recept za pripremanje želiranog kiselog mleka:
Potrebne namirnice su: jedna kofica kiselog mleka, 5-6 kašika šećera (manje ili više po vašem ukusu). Možete sve zasladiti i smeđim šećerom ili medom i potrebna vam je jedna kesica želatina.
Evo i načina pripreme - Želatin promešajte sa 30-40 ml hladne vode i ostavite ga 10 minuta da nabubri. Za to vreme u posudi promešajte kiselo mleko i šećer sve dok se šećer ne istopi.
Možete da dodate i vanilu, cimet ili narendanu koru limuna za svežinu. Želatin istopite na pari ili ako želite brže u mikrotalsnoj pećnici, ali samo na nekoliko sekundi, dok se ne istopi.
Nakon toga, istopljeni želatin promešajte sa kiselim mlekom veoma dobro i sipajte desert u posude ili čaše. Ostavite ga 3-4 sata u frižider da se stegne, a najbolje preko noći.
Ujutru potopite dno posude u toplu vodu za kratko, kako bi desert mogao da se odvoji i okrenite u tanjir.
Možete želirano kiselo mleko ukrasiiti jagodama, trešnjama, topingom ili šarenim šećernim mrvicama. I to je to. Nema ničega strašnog u tome da pripremite želirano kiselo mleko. Probajte ovaj desert, sada je njegovo vreme!
Komentari