Usoljena palamida je specijalitet veoma cenjen u svetu morskih riba, ali ne samo to. Važno je da ovaj delikates možete pripremiti i sami u kućnim uslovima, ali je potrebno da imate pravi recept.
Za početak, važno je da znate, da se može usoljavati samo 100% sveža riba, u nikakvom slučaju zamrznuta. Riba mora da bude sveža, kako bi izbegli mogućnost zaraze.
Palamida se najpre očisti od iznutrica i odstrane se peraja. Nakon toga se potopi u blago posoljenu vodu na 24 sata, kako bi sva krv izašla iz ribe.
Dobro je da se tokom ovog vremena bar 2 puta promeni voda u kojoj stoji riba. Nakon toga se riba vadi iz vode i cedi se.
Za to vreme, sipajte oko kilogram, kilogram i po morske soli u pleh i stavite je u rernu da se zapeče, dok lagano ne požuti. Nakon toga, kada se so prohladi, napunite palamidu ovom solju, uključujući i glavu.
Ona so koja preostane, koristi se se da se njome prekrije palamida. Preko ribe u plehu stavite drugi pleh i u njega ubacite neku težinu da presuje ribu. Palamida se ostavlja da se usoli 3 dana. Nakon toga, riba se vadi iz soli i spremna je za konzumaciju.
Možete čuvati ovako usoljenu ribu u ostavi, koja treba da je hladna, ali i u frižideru. Za duže čuvanje, palamida se može ostaviti i u zamrzivaču.
Usoljena palamida treba da se konzumira uz hladno pivo ili crno vino.
Komentari