Dinstanje je proces pripreme hrane u kome se proizvod prži u malo masti i istovremeno se kuva u maloj količini tečnosti, a tom prilikom se mogu dodavati različiti začini ili sosovi.
Istovremeno, posuda u kojoj se kuva, mora biti pokrivena poklopcem. Tako termički obrađeni proizvodi postaju mekani i sočni, sa izuzetnim ukusom. Dinstanje hrane može se podeliti na 3 vrste:
- dinstanje u sopstvenom sosu - dinstanje lisnatog povrća, tikvica, spanaća ili tačnije, namirnica sa povećanim sadržajem vode;
- dinstanje u maloj količini tečnosti. Primenjuje se samo u zatvorenim posudama, tako što se deo namirnica nalazi u vrelom vodemom okruženju (kuva se u vodi), a deo iznad njega se kuva pod uticajem pare;
- dinstanje nakon prethodnog prženja. Odnosi se na mesne prerađevine i meso.
Da bi izdinstali luk, potrebno ga je iseći na kolutove ili rebarca. Masnoća se stavlja u dubok tiganj, a kada se ona zagreje, u nju se stavlja luk.
Dolijte malu količinu vode ili bujona i poklopite tiganj. Luk se dinsta oko 10-15 minuta i na kraju ga posolite i začinite po ukusu.
Komentari